Večerní přednáška a výstava Michela Rojkinda (Rojkind Arquitectos) – Křižovatky architektury 2010

Architektura jako nekonečně invenční hra tvarů, která ovšem nezapomíná respektovat kontext svého prostředí a podmínky zadaní…takové je ve zkratce úsilí jednoho z nejprogresivnějších architektů, urbanistů této planety. Po velkém úspěchu během své poslední návštěvy Michel Rojkind znovu zavítá do Prahy. Těšit se můžete nejen na večerní přednášku, kterou mexický architekt završí celodenní konferenci Křižovatky architektury 2010, ale také na výstavu prací jeho studia v Café Technika v budově NTK. Přednáška i zahájení výstavy proběhnou v podvečer konference plánované na čtvrtek 16. 9. 2010.

Dne 16. 9. od 19.00 hod v přednáškovém sále FSv ČVUT zasednou sympatizanti neotřelé architektury Michela Rojkinda, aby si vyslechli inspirativní myšlenky a seznámili se s  nejnovější tvorbou mexického mága. Poslední pražská přednáška (před 4 roky) tohoto architekta posluchače doslova ohromila diváky. Od poslední návštěvy si nadto Michel Rojkind připsal na své konto pozoruhodné realizace a řadu originálních projektů a proto určitě stojí za to navštívit jeho přednášku i tentokrát.

Současně s večerní přednáškou Vás zveme na výstavu studia Rojkind Arquitectos. Zahájení proběhne v návaznosti na přednášku za přímé účasti Michela Rojkinda v nedaleké budově NTK v Café Technika. Expozice v netypickém výstavním prostoru zaujme svým nápaditým řešením, na němž se podílí sám Rojkindův tým. Záměrem této výstavní koncepce je vtisknout celému prostoru duši tvorby architektonického studia.  Přijďte si sednout, napít se špičkové kávy a nechat se okouzlit nevšedním prostředím, které Vás přenese na domovskou půdu ateliéru Rojkind Arquitectos! Té možnosti můžete využít  od 17. do 30. září.

Kdo je Michel Rojkind?
Michel Rojkind se narodil v roce 1969 v Mexico City, kde na Iberoamerické univerzitě dokončil roku 1994 studia architektury. Během dospívání hrál mimojiné dvanáct let jako bubeník v kapele La Gente Normal (Normální lidé). Po několika letech individuální tvorby založil v roce 1998 společně s Isaacem Broidem a Miquelem Adriou ateliér Adria+Broid+Rojkind Arquitectos. Vytvořili společně celkem pětadvacet projektů, dva z nich byly dokonce vybrány do velkého Phaidon Atlasu - F2 House a Videoteca Nazionale Educativa. V roce 2002 založil architektonické studio Rojkind Arquitectos s.c., které prestižní časopis Architectural Record v roce 2005 zařadil mezi deset nejlepších avantgardistů „Design Vanguard“. Dnes pro něj pracuje podle potřeby až 10 zaměstnanců. Spolu s Arturem Ortizem, Derekem Dellekampem a Tatianou Bilbao založil roku 2004 neziskovou společnost MXDF, výzkumné centrum urbanistického prostoru. Tato společnost se soustředí na sociální, politické, ekologické a kulturní výzkumné projekty a spolupracuje s místními i zahraničními univerzitami.
Michel Rojkind je na svůj relativně nízký věk známý a oceňovaný. Kromě práce architekta se hojně věnuje přednáškové a pedagogické činnosti, je častým porotcem prestižních soutěží. Mezi jeho nejzdařilejší realizace se řadí rodinný dům Casa pR34, inspirovaný choreografií baletu, věžák s prohýbající se fasádou Earth-Mark Tower v Torontu, geometricky kypré Muzem čokolády (Mexico City) a laboratoře s netypickou přízemní arkádou firmy Nestlé (Querétaro).

Vstupné na přednášku –  130,- /   student - 70,- vč. DPH

Křižovatky architektury jsou organizovány pod patronací jeho excelence J. E. José Luis Bernal, velvyslance Spojených států mexických v ČR. Akce by nemohla vzniknout bez finanční podpory Hlavního organizátora akce firmy ABF a.s. , generálního partnera Cemex, Hlavních partnerů Koma modular a Centrum pro podporu počítačové grafiky v ČR  a partnerů akce: HP, Holcim awards, Fermacell, Knauf insulation, For arch a Tondach.

www.e-architekt.cz