Podzimní veletrh starožitností ANTIQUE se zaměří na historické hračky

V doslova pohádkové království s množstvím hraček se v předvánočním čase promění pražská Novoměstská radnice. Právě zde proběhne od 24. do 27. listopadu tradiční podzimní veletrh starožitností ANTIQUE, jenž návštěvníkům nabídne nejen příležitost k zasnění, ale navíc i možnost obdivovat krásné umění a inspirovat se při výběru vánočních dárků pro své blízké.

Organizátoři tentokrát zvolili jako téma veletrhu hračky. Vystaveny a nabídnuty k prodeji budou kromě starožitných hraček také šperky, obrazy, sklo, porcelán, nábytek a další užité umění.
K vidění budou panenky s porcelánovými hlavičkami a pravými vlasy v dobových šatečkách, různobarevní plyšoví a látkoví medvídci, ale také plechové či odlévané hračky a stolní hry. Vystavovatelé ve svých kolekcích představí nejen hračky s historickou, ale i významnou uměleckou a emocionální hodnotou.  Na rozdíl od těch dnešních v sobě totiž ve většině případů odrážejí řemeslnou zručnost i osobní vazbu tvůrců. Navíc starožitné hračky bývaly předávány z generace na generaci, byly dětmi hýčkány a milovány, proto oplývají svým nezaměnitelným kouzlem.

„Sběratelství starožitných hraček je poměrně mladým oborem, který se začal ve větší míře rozšiřovat až kolem poloviny minulého století. Vlna zájmu sběratelů s sebou přinesla vydání mnoha speciálních publikací, hračky se postupem času staly atraktivní položkou aukcí významných aukčních domů i součástí nabídky prestižních starožitností. Ceny některých hraček vystupují v posledních letech tak vysoko a jsou o ně vedeny bitvy mezi dražiteli, že mohou úspěšně konkurovat tradičním starožitnostem a jsou i dobrou investicí,“ vysvětluje prezidentka pořádající Asociace starožitníků Simona Šustková.

Na v pořadí již 28. veletrhu starožitností ANTIQUE budou vystaveny hračky od 17. po 20. století. Ve výstavní síni Novoměstské radnice v Praze je představí na šedesát starožitníků a galeristů z celé republiky. ANTIQUE je zároveň prodejním veletrhem a vystavované artefakty bude možné zakoupit. Pořadatelem je Asociace starožitníků, která v letošním roce slaví 20 let působení v České republice. Více informací na www.asociace.com.

Oblast hraček je velice široká a návštěvníci zde mohou najít i takové, které jim připomenou právě jejich dětství. A to navíc v originálním uměleckém zpracování a s kouzlem svého jedinečného příběhu. Starožitné ručně vyráběné hračky totiž byly v dřívějších dobách nesnadno dostupné a navíc poměrně drahé, o to víc si jich pak děti vážily a pečovaly o ně. Ty, které dětským hrám odrostly, je pak předávaly dalším dětem a hračky tak sloužily i několika generacím. Podzimní ANTIQUE nabídne ukázky různých cenových kategorií, od snadněji dostupných, zpravidla jednoduchých dřevěných, až po skutečné sběratelské skvosty.
ANTIQUE je v oblasti užitého umění ojedinělou záležitostí, kterou lze srovnávat s prodejními aukcemi. Umožňuje setkávání laické a odborné veřejnosti, a to nejen v rovině nákupu a prodeje starožitných předmětů, ale zároveň poskytuje možnost bezplatného poradenství. Laici se můžou od odborníků dovědět, jak poznat hodnotu vlastněné starožitnosti a také o principech prodeje. Pro vystavovatele je připraveno tradiční udělení ceny za nejlepší expozici a exponát veletrhu.