Pianista Brad Mehldau a operní pěvkyně Anne Sofie von Otter vydávají své Love Songs

Jako první živé evropské provedení nového dvojalba Love Songs, jež právě nyní vychází na prestižním labelu Naïve, pojmou očekávaný koncert na festivalu Struny podzimu jazzový pianista Brad Mehldau a švédská operní pěvkyně Anne Sofie von Otter. Oba navíc vnesou 26. října do Smetanovy síně Obecního domu v Praze něco z atmosféry Carnegie Hall – právě na objednávku této věhlasné síně došlo k první spolupráci obou věhlasných interpretů. „Pro Struny podzimu je fakt, že se nám daří uvádět v Praze zbrusu nové projekty bezprostředně po jejich světových premiérách, velkou poctou. V letošním roce to platilo o Janu Garbarkovi a Officium Novum. Stejně tak Love Songs od Mehldaua a von Otter uslyší české publikum vůbec jako první ze světových kulturních metropolí, kde bude tento projekt později uveden,” říká umělecký ředitel Strun podzimu Marek Vrabec.

Tuzemští diváci, kteří se s Mehldauem poprvé seznámili na Strunách podzimu před čtyřmi lety, budou mít nyní možnost vychutnat si od něj nejen jazzové tóny, ale i klasiku. První část programu je totiž věnována interpretacím klasických písní pro zpěv a sólový klavír. „Brad je velmi znalý klasického repertoáru klavírní hudby, vždyť od malička hrával Brahmse, Bacha nebo Schumanna a dělá to dodnes,“ dodává pěvkyně Anne Sofie von Otter. Více informací o tomto romanticky laděném koncertu, včetně hudebních ukázek, na www.strunypodzimu.cz nebo www.naive.fr/#/work/love-songs.

Sedm hloubavých duetů švédské pěvkyně Anne Sofie von Otter s hudbou Brada Mehldaua a texty inspirovanými básněmi Sary Teasdalové, britského poválečného básníka Philipa Larkina a amerického lyrika a malíře E. E. Cummingse, tvoří první část nahrávky Love Songs, kterou vydává francouzské vydavatelství klasické a jazzové hudby Naïve. Druhý disk je věnovaný třinácti písním různých autorů populární hudby, například Léa Ferrého, Joni Mitchellové, Michela Legranda či Johna Lennona a Paula McCartneyho. Tato část alba svým charakterem volně navazuje na pianistovu spolupráci se sopranistkou Rennée Flemingovou, se kterou před čtyřmi lety vydali desku Love Sublime.

Program pražského koncertu načne klasická část programu Love Songs, během které ještě nedávno pěvkyni von Otter doprovázel švédský pianista Bengt Forsberg. Mehldau tehdy na pódium přicházel až poté, se svými autorskými písněmi. Nyní už se ale sám od začátku ujímá klavírního doprovodu, a tak budou návštěvníci Obecního domu svědky jeho interpretace skladeb jen zřídka uváděného norského skladatele Edvarda Griega následovaných kompozicemi švédských autorů Wilhelma Stenhammara a Larse-Erika Larssona a dalších klasiků – Jeana Sibelia, Johannese Brahmse či Richarda Strausse.

Po přestávce zazní pět skladeb Brada Mehlauda, které na zmíněném albu tvoří jádro první autorské části. České publikum si vychutná písně Child, child, Twilight, Because, Dreams a Did you Never Know. Anne Sofie von Otter v nich zpívá o lásce odevzdané, ztracené, zoufalé i věčné. Posluchačům tak nabídne lyrický a silně emocionální zážitek. Program uzavřou písně, jež umělci zvolí podle své chuti, momentální inspirace a nálady v sále. Vyberou některé z kompozic z pera populárních umělců, posluchači se patrně mohou těšit i na hudbu zmíněné dvojice Lennon & McCartney.

Základ Mehldauovy hudební kariéry tvoří autorská tvorba pro jazzové trio, jehož je součástí i sólové vystupování. Vydal doposud osmnáct alb (některá s triem, jiná sólově), naposledy letošní Highway Rider, se kterým po pražském vystoupení vyrazí na americké turné. Hostoval na albech mnoha převážně jazzových umělců a mimo jiné je i autorem filmové hudby.

Festival Struny podzimu nabídne během podzimních týdnů další dobrodružné výpravy za hudebními zážitky. Například Neotřelý přístup ke staré hudbě nabídne 3. listopadu seskupení pod názvem Dowland Project pod vedením Johna Pottera. Letošní patnácté výročí připomínají meditativní Reflexe Jiřího Bárty, jež zavedou publikum Strun podzimu 7. listopadu do Národního památníku na Vítkově. Struny podzimu vyvrcholí 21. listopadu poctou nezapomenutelné Sarah Vaughan v podání jazzové královny Dianne Reeves.

Předprodej vstupenek na všechny festivalové koncerty probíhá ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném v hlavní pokladně Národního divadla (provozní budova v Ostrovní ulici). Festivalové centrum je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 11.00 do 18.00 hod.

Rezervace a informace jsou též na telefonním čísle 224 901 247, na e-mailu vstupenky@strunypodzimu.cz a www.strunypodzimu.cz. Předprodej probíhá také v síti Ticketpro.